Uppfödning av hundar

Att kunna arbeta med sitt största intresse – hundar – är en dröm för många. Uppfödning av hundar är dock ingen dans på rosor, och det är få förunnat att tjäna pengar på det. Om man driver en seriös uppfödning av hundar är vinsterna inte stora, för det innebär också många olika utgifter för veterinärbesök, vaccinationer och mat. Många som föder upp hundar gör det på fritiden och det är inte lätt alla gånger att kunna kombinera ett vanligt jobb med hunduppfödning. Ibland måste man finnas tillhands dygnets alla timmar för hunden, speciellt vid sjukdomar och när en tik väntas föda valpar.

Uppfödning är ett stort ansvar

För att yrkesmässigt bedriva hunduppfödning krävs tillstånd. Det gäller om du säljer eller föder upp valpar ur tre kullar eller fler per år. Ansökan lämnas till länsstyrelsen och det är olagligt att bedriva uppfödning utan tillstånd. Även om du inte föder upp hundar yrkesmässigt, utan bara vill ha en kull valpar från din tik ska du tänka på att du har ett ansvar. Även hanhundens ägare har ett ansvar, eftersom båda två påverkar utvecklingen inom den valda rasen. Även om din hund är hur gullig som helst är det inte säkert att den håller måttet som avelshund. Skaffa kunskap om den rasspecifika avelsstrategin hos Svenska Kennelklubben innan du bestämmer dig.

Bedriv seriös uppfödning
Young dog in a cage at flea markets.

Svenska Kennelklubben har kennelkonsulenter i alla län. Hos dem kan du be om råd och tips angående uppfödning. De gör också besök hos yrkesuppfödare som är medlemmar i SKK för att kontrollera att hundarna mår bra. Det är ännu en orsak till att hundköpare bör köpa hund från registrerade hunduppfödare. En uppfödare har många utgifter innan valparna är sålda och förhoppningsvis får man då tillbaka en del av utgifterna. Enligt konsumentlagen har uppfödaren ansvar för dolda fel hos valparna i tre år. En bra försäkring är A och O för uppfödaren. Man vet aldrig om tiken behöver göra kejsarsnitt och då kan kostnaderna bli mycket högre än man räknat med.

När du har bestämt dig

Att ha en framgångsrik kennel innebär att från början vara seriös och ha ett genuint intresse för vad du gör. Att starta uppfödning för att bara tjäna pengar är dömt att misslyckas. Troligtvis kommer du då att misslyckas redan vid första kullen valpar. Om du har en tik som håller måttet som avelstik ska du också hitta en lämplig partner till henne. Det finns rekommendationer för hur många valpkullar som kan tas från en hanhund. När du hittar en som inte är fullbokad och ägaren är villig att låna ut hanhunden, ska ni också komma överens om priset. Vanligtvis är det en parningsavgift och därefter ett pris per valp.

För att registrera en valpkull måste man vara medlem i SKK och som medlem får man inte sälja oregistrerade hundvalpar. Den som bedriver uppfödning och är medlem i SKK kan hitta köpare till valparna genom deras hemsida. Även rasklubbarna brukar rekommendera dem som bedriver seriös uppfödning av vissa raser. Som säljare har du också ett ansvar och de flesta vill hitta lämpliga köpare till sina valpar. Det kan vara ett problem för kennlar som har snygga hemsidor med bilder på söta valpar. Det leder till impulsköp av köpare som inte är beredda att ta det ansvar som krävs av en hundägare. Som novis inom branschen kan det vara svårt att avgöra om en köpare håller måttet som hundägare. Det bästa är att träffa köparna några gånger innan du lovar bort valpen.

Olika rasklubbar, samma mål

För dig som bedriver uppfödning finns förutom Svenska Kennelklubben även Svenska hundklubben. Det är två skilda organisationer som fungerar på ungefär samma sätt. Vanligast är att välja medlemskap i SKK men även SHK fungerar. Båda organisationerna är för seriös uppfödning och valparna registrerar du i den organisation du är medlem i. En sak som skiljer dem åt är att SHK erkänner och tillåter registrering av vit schäfer som SKK inte tillåter. Det finns även ett flertal rasklubbar som fungerar som underavdelningar till SKK. Om du har en hund med hälsoproblem kan du avelsspärra den hos någon av klubbarna och det betyder att du är säker på att ingen kan registrera valpar från den, inte ens vid ägarbyte.